A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked. Javasoljuk, hogy fogadja el azokat.

Méhviasz

A méhviasz a méh (apis mellifera) metabolikus terméke, színe narancssárgától egész világosbarnáig lehet, jellegzetes illatú. Méhészektől viasztömb vagy sonkoly formájában kapjuk meg. Feldolgozása gőzzel, meleg vízzel, ülepítéssel és szűréssel történik, hővel van sterilizálva.

Alap paraméterek:

A méhviasz megfelel az EÚ szabványainak. Élelmiszeriparban további feldolgozás nélkül adalékanyagként szolgál olyan készítményekhez, amelyek nem közvetlen fogyasztásra vannak szánva. Ezen kívül megfelel újbóli felhasználásra a méhészetben műlép formájában, gyertyák előállításához, kozmetikumokban, iparban stb. Ujjak közti gyúrásakor nem ragadhat az ujjakra, késsel vágva nem ragadhat a késre, a vágási felületnek mattnak kell lennie.

Figyelmeztetés:

A méhviasz bonyolult anyag, mely több tíz vegyületből áll, sűrűsége erősen függ a hőmérséklettől. A méhviasz természetes hőmérséklete körülbelül 36°C, ezt a hőmérsékletet a méhek „javasolták“ a lép építésére és karbantartásra. Ez azt jelenti, hogy más hőmérsékleten, mint amilyen a méheknek természetes, más tulajdonságokkal rendelkezik.

A méhviasz és a belőle készült termékek felületén tároláskor fehér bevonat képződik egy - három hónapon belül. Ezt „viaszvirágnak” nevezik. A hőmérséklet csökkenésével a viasz mennyisége csökken, a belső nyomás hatására kikerül a fehér folyékony komponens a felületre. Újramelegítés után a fehér bevonat elveszik - a folyékony viaszkomponensek visszaállnak a szerkezetbe. Ez egy természetes tulajdonsága a valódi méhviasznak.

A méhviasz termékek, például a műlép 20ºC alatt nagyon törékeny és a méhész nem tud vele dolgozni. Ezért ajánlatos a műlépcsomagokat téli időszakban legalább 24 órán át szobahőmérsékletben tartani, mielőtt elkezdünk velük dolgozni.


Görgess fel