A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked. Javasoljuk, hogy fogadja el azokat.

Műlép méhviaszból

A méhviaszból készült műlépet elsősorban a méheszetben használják fel. A műlép gyártása melegen hengerelt eljárásal készül. A hengerek közül kijövő előnyomtatott műlép sávot tetszés szerint méretre vágja a gép. A műlépet kaptárba helyezés után a méhek kiépítik, a méhcsalád szaporítására és a méz és virágpor raktározására szolgál. Széles körben használják sodrott gyertya készítésére is, erre a célra a műlép színezve is van.

A méhviasz megfelel a következő feltételeknek:

  • az olyan élelmiszerekre vonatkozó követelményeknek, amelyek nem közvetlen fogyasztásra vannak szánva. Nem tartalmazhat idegen anyagokat és semmilyen mikroorganizmusokat, amelyek emberi betegséget okozhatnak.

  • nem tartalmazhat kórokozó baktériumokat méhbetegségekből

  • a műlép előállítására szolgáló viaszt hővel kell sterilizálni

  • a műlép előállítására világos színű méhviaszt használunk

  • a mintázat szabályos, kétoldalúan 800db/dm²,  a sejt szélessége 5,37mm

Figyelmeztetés:

A méhviasz bonyolult anyag, mely több tíz vegyületből áll, sűrűsége erősen függ a hőmérséklettől. A méhviasz természetes hőmérséklete körülbelül 36°C, ezt a hőmérsékletet a méhek „javasolták“ a lép építésére és karbantartásra. Ez azt jelenti, hogy más hőmérsékleten, mint amilyen a méheknek természetes, más tulajdonságokkal rendelkezik.

A méhviasz és a belőle készült termékek felületén tároláskor fehér bevonat képződik egy - három hónapon belül. Ezt „viaszvirágnak” nevezik. A hőmérséklet csökkenésével a viasz mennyisége csökken, a belső nyomás hatására kikerül a fehér folyékony komponens a felületre. Újramelegítés után a fehér bevonat elveszik - a folyékony viaszkomponensek visszaállnak a szerkezetbe. Ez egy természetes tulajdonsága a valódi méhviasznak.

A méhviasz termékek, például a műlép 20ºC alatt nagyon törékeny és a méhész nem tud vele dolgozni. Ezért ajánlatos a műlépcsomagokat téli időszakban legalább 24 órán át szobahőmérsékletben tartani, mielőtt elkezdünk velük dolgozni.


Görgess fel